måndag 22 augusti 2011

Mat & vardagstips!

Läste lite roliga tips från Leila Lindholms hemsida som gör vardagen lite lättare!

Stenhård avokado?

Om du har bråttom att få avokadon mjuk kan du lägga den bredvid ett gäng äpplen eller lök. Äpplena avger etylengas som påskyndar mognadsprocessen. Avokado ska för övrigt inte ligga i kyl då blir den missfärgad, likaså tomater som hellre ska ligga framme på köksbänken.

Krypfria blommor

Stick ner några vitlöksklyftor i blomjorden så håller sig flugorna och krypen borta.

Levande ljus

Ett superenkelt tips för att få ljusen att brinna långsammare och jämnare är att lägga dem i frysen ett par timmar innan de ska användas.

För mycket salt i såsen?

Om olyckan är framme och såsen blivit alltför salt kan man ta till ett gammalt kockknep. Prova att koka med 1–2 skalade potatisar, den suger nämligen upp det överflödiga saltet. När sältan är lagom plockar man ur potatisen.

Kokar mjölken fast i kastrullen?

Skölj av kastrullen med kallt vatten precis innan du kokar mjölken.

Krispigare sallad

Behöver salladen piggas upp? Dessa sköna blad vissnar alltför lätt. Det råder man enkelt bot på genom att lägga salladen i en skål med isvatten en liten stund före servering så får den nytt liv och blir krispig. Glöm inte att den måste torkas också så att det inte blir en massa vatten i salladskålen. Då är den bästa investeringen en salladsslunga. Snustorrt i ett nafs!

Vem vill lukta fisk?

Bli av med fisk- och löklukt på händerna efter matlagningen genom att gnida händerna med salt och citron. Skölj sedan rent under ljummet vatten. Upprepa. Se dock till att inte ha några småsår på händerna, det gör ont!

Bananflugor

Bli av med irriterande banflugor genom att plocka undan övermogen frukt. Blanda lika delar vatten och äppelcidervinäger samt ett par droppar diskmedel i ett glas på diskbänken. Blandningen drar till sig flugorna inom några dagar.

Grönt är skönt!

Att pressa citron över avokado är ett gammalt husknep för att förhindra den från att bli brun. Men ännu bättre är att lämna kvar avokadokärnan i guacemole eller i den halva du inte använder (tills det är dags för servering alltså). Då förblir din avokado grön!

1 kommentar: