söndag 25 november 2012

Bolani fylld med potatis & salladslök

Bolani är en afghansk maträtt som jag har förstått är en av de lite "enklare" maträtterna, kanske en av dem få afghanska rätter som tar mindre än en timme att laga. För er som inte har en aning vad Bolani är så kan man beskriva det som tunt bröd fylld med olika innehåll. Den sorten som jag valt att göra är nog en av dem vanligaste, vilket är potatis, salladslök och tomat. Man skulle kunna fylla dem egentligen med vad som helst, det är bara att testa sig fram och skapa sitt egna lilla bolani recept!
Eftersom dem flesta afghaner inte följer något speciellt recept när dem lagar denna rätten har det varit lite svårt att få fram något specifikt recept på själva degen. Det gäller helt enkelt att känna sig fram lite. 
Om ni rullar ner så har jag lagt upp en liten video från en kock som lagar bolani.


2 personer
Bolani deg:
ca 7 dl mjöl
1-2 dl varmt vatten. (känn efter, ska ungefär bli som pizzadeg)
3 msk olja
3 tsk salt
Fyllning
5 delade potatisar. (kan även ta vanlig potatismos om man vill det)
Hackad salladslök
chili
2 skivade tomater
salt, peppar,korianderkrydda
färsk persilja.

  1. Blanda innehållet till degen till en fin och mjuk deg. dela den sedan i små bollar( ungefär 7 bollar)
  2. Kavla ut degbollarna till cirklar, ungefär 10x10.
  3. Dela potatisen i små bitar och koka till den blir mjuka.
  4. Hacka resten av innehållet och planda i en skål. Tillsätt potatisen när den blivit mjuk.
  5. Placera en klick av fyllningen på halva sidan av den utkavlade degen.
  6. Lägg några skivade tomater på fyllningen.
  7. Vik därefter över den andra sidan så att fyllningen täcks. Ska se ut som en halvmåne.
  8. Hetta upp olja och stek bolanin på varje sida.
  9. Servera med yoghurt!






3 kommentarer:

  1. Man också kan göra mini bolani och frittera dem. Blir super gott!!

    SvaraRadera
  2. Man kan också göra mini bolani och frittera dem. Blir super gott!!

    SvaraRadera