måndag 14 februari 2011

Dolma

Efter att ha varit på några arabiska bröllop fastnade jag för de här fyllda vindruvsbladen som kallas dolma. Vissa väljer att ha dom som vegetariska men jag tycker det är gott med lite köttfärs i. Man kan även fylla paprikor på samma sätt.
Du behöver:
  • Vindruvsblad
  • Ris
  • Köttfärs
  • 2st tomater
  • 2 st lökar
  • 4 dl ris
  • Vitlök
  • Färsk persilja
  • 1 citron
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 2 st gröna chillys
  • En burk tomatpuré
  1. Låt riset stå i ljummet vatten en stund innan du börjar.
  2. stek löken, vitlöken,  köttfärsen, chilly, salt och peppar.
  3. Ta bort vattnet från ris och lägg i hackad tomat och persilja.
  4. Blanda ner köttblandningen  i riset.
  5. Pressa citronen och olivoljan och häll över.
  6. krydda med salt och peppar.
  7. Vik ut vindruvsbladen och placera dom på bordet.
  8. Lägg en lagom mängd blandning på bladet och vik in bladets sidor, rulla sedan ihop den så att den blir som en avlång rulle. (ungefär som när du gör vårrullar.)
  9. Lägg lite olivolja i botten på kastrull och placera sedan vindruvsrullarna fint i kastrullen.
  10. Häll tomatpuré och vatten tills alla dolmarna är täckta.
  11. Koka på låg värme i ca 40 min ( dom är färdiga när ni ser att riset är färdigkokt och mjukt)
Smaklig måltid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar