måndag 14 februari 2011

Ett äventyr för dina smaklökar

En favorit maträtt från det afghanska köket
Du behöver:
  • Köttfärs
  • Vårrullsdeg (finns att köpa i de flesta asiatiska butiker)
  • 1 lök
  • vitlök
  • valfria kryddor (beroende på hur starkt man tycker om)
  • 2st gröna chillys
  • Persilja
  • Mynta
  • 2st tomater
Tomatsås:
  • En burk krossade tomater
  • Vitlök
  • Salt
  • Peppar
  • Chilly
Vitlökssås:
  • Naturell yoghurt
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Salt
Gör såhär:
  1. Stek löken, chillyn och vitlöken i olja tillsammans med kryddorna.
  2. Blanda ner köttfärsen och stek allt tillsammnans.
  3. Hacka tomater och persiljan och lägg i blandingen.
  4. Lägg ut vårrullsdegen, lägg köttblandningen över ena sidan och rulla sedan ihop till en lång rulle.
  5. Lägg rullarna på en plåt i ungen i 175 grader tills ni ser att de börjar få färg.
  6. Lägg alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull och låt det koka i ca 15 min.
  7. Blanda ihop vitlöksåsen.
  8. När rullarna fått sin färg lägger ni upp dem på ett fat,  häller lite av tomatsåsen och vitlöksåsen över och avsluta med att strö över färsk persilja och malen mynta.
Smaklig måltid..

4 kommentarer:

  1. heej
    vad heter maträtten?

    SvaraRadera
  2. Hej hej , det uttalas Dubri men är dock inte säker på stavningen:)

    SvaraRadera
  3. Är själv afghan men har aldrig hört talas om den. Måste iaf prova den :)

    SvaraRadera
  4. Är det sant haha , det är en av de bästa rätterna som jag gillar. Har blivit bjuden på den av både min pojkväns familj och släktingar. Kanske är något som hans släkt kommit på bara :)

    SvaraRadera